Selecteer uw regio

Meer informatie

Diensten
Glasproducten
Doos met sticker

Douchedeuren en –wanden

Glas in de badkamer is een prachtige oplossing om de ruimte een open indruk te geven. De gemiddelde badkamer in Nederland is vrij klein. Douchedeuren en douchewanden van glas geven een stuk meer ruimtelijkheid dan dichte wanden en gordijnen. Glazen deuren en wanden hebben bovendien geen randen en drempels nodig. Alleen het beslag en de scharnieren (indien aanwezig) zullen te zien zijn. Deze zijn tegenwoordig in zeer smaakvolle varianten verkrijgbaar. Bovendien zijn glazen douchedeuren en –wanden gemaakt van gehard glas. Dit glas is veilig omdat het, bij eventuele breuk door een harde klap, in duizenden kleine, onschadelijke stompe stukjes uiteenvalt. Glazen douchedeuren en –wanden geven iedere badkamer een ruime, luxe uitstraling voor een betaalbare prijs.

Glazen douchewanden worden vooral ingezet bij inloopdouches. Eén of meerdere glaspanelen worden geplaatst zonder deur. Douchewanden kunnen samen ook een complete cabine van  glas vormen. Inloopdouches kunnen met of zonder douchebak geplaatst worden. Douchewanden direct op de grond geplaatst hebben geen douchebak nodig. Wilt u die liever toch (bijvoorbeeld in verband met de plaatsing van een afvoer), dan kan de douchebak in veel gevallen betegeld worden, om zo de douchebak te camoufleren. De douche zal dan in veel gevallen wel hoger komen te liggen dan de rest van de badkamervloer. Inloopdouches en douchewanden zonder douchebak zijn gelijkvloers.

Douchedeuren zijn er in verschillende basisvarianten. De nisdeur is een vrij bekende. Deze deur is geplaatst tussen twee wanden en bestaat uit een deur, of een deur met een glaspaneel ernaast (bijvoorbeeld als de nis erg breed is). Kwartronde douches komen ook vrij veel voor als hoekoplossing voor de douche. Deze douches kunnen uit één of twee deuren bestaan, veelal met één of meerdere panelen om de draaitechniek van de deuren mogelijk te houden. Hoekdouches zijn er ook in strakke, vierkante variant, met aan één zijde de douchedeur(en). Ook vijfhoekige douches zijn een hoekoplossing. Dit is de hoekige variant op de kwartronde douchedeur.

De deuren zelf zijn er in vier varianten: de swing, de pendel, de schuif en de vouwdeur. De swingdeur werkt hetzelfde als een gewone deur en wordt bevestigd met scharnieren. Deze deur is in één richting te openen.
De pendeldeur werkt met een pendelmechanisme. Dit mechanisme kan verzonken worden in de vloer. De pendeldeur heeft als voordeel dat deze twee kanten op geduwd kan worden. Is daar niet genoeg ruimte voor, dan kan de pendel douchedeur in een bepaalde hoek vastgezet worden. Hij zal dan nooit verder zwaaien dan de vastgestelde hoek.
De schuifdeur wordt vooral in kleinere badkamers geplaatst omdat het mechanisme weinig ruimte nodig heeft. De deuren staan op rails en worden zo open en dicht geschoven. Een nadeel hiervan is dat vuil gemakkelijk in de rails en het schuifmechanisme aan de deuren terechtkomt. Dit is soms moeilijk schoon te krijgen.
De vouwdeur is een recente ontwikkeling en inzetbaar bij bijzondere situaties welke geen normale deur mogelijk maken. De vouwdeur kan, zoals de naam al doet vermoeden, gevouwen worden om te worden geopend. Daarnaast kan de vouwdeur ook met een scharnier aan de wand worden bevestigd. Deze techniek laat het toe de deur opgevouwen bijna geheel tegen de badkamerwand te bewegen. In die open stand is de douchedeur dan zeer onopvallend, bijna onzichtbaar aanwezig.

Te allen tijden zijn douchedeuren en –wanden gemaakt van gehard veiligheidsglas. Dit glas valt in kleine, stompe stukjes uiteen waaraan men zich niet kan verwonden. Dit is met het oog op gladheid vooral in de badkamer erg belangrijk. Ondanks dat de meeste douchedeuren en –wanden in standaard maten te plaatsen zijn, zijn desnoods ook op maat gemaakte varianten van het glas verkrijgbaar.

Net zoals voor andere hardglazen toepassingen geldt voor glazen douchedeuren en –wanden dat er vele creatieve varianten van het glas mogelijk zijn. Gekleurd en gefigureerd glas zijn geen probleem. Bovendien kan het glas van douchedeuren en –wanden gecoat worden. Deze speciale coating zorgt ervoor dat kalk minder snel hecht en de glazen elementen makkelijker schoon te maken en te houden zijn. Op deze manier vormen glazen douchedeuren en –wanden niet alleen een ruimtelijke oplossing, maar verwerven ze al snel een gewaardeerd plekje in de badkamer.