Selecteer uw regio

Meer informatie

Diensten
Glasproducten
Doos met sticker

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is glas wat niet breekt, niet uit elkaar valt, of bij breuk in zulke kleine, ongevaarlijke stukken uiteen valt dat verwonding nagenoeg onmogelijk is. Onder de term veiligheidsglas worden verschillende soorten glas verstaan:

• Gehard glas

• Gelaagd glas

• Draadglas

• Kunststof glas

• Normaal glas voorzien van veiligheidsfolie

Gehard glas
Gehard glas is thermisch bewerkt waardoor het gehard wordt. Het glas wordt nadat het uit de oven komt vrijwel meteen gecontroleerd bespoten met koude lucht. Dit zorgt voor spanning tussen de buiten- en binnenkant van het glas, waardoor het samentrekt en uithardt. Gehard glas is tot vijf keer sterker dan gewoon glas.

Gelaagd glas
Glas wat wordt verbonden met kunststof tussenlagen wordt gelaagd glas genoemd. Twee of meer glaspanelen van ongelijke dikte worden verbonden door meerdere lagen PVB (polyvinylbutyral ) folie. Deze kunststof folie wordt helder, mat of gekleurd geleverd. De lagen maken het glas sterker. Mocht het glas toch breken, dan houdt de folie de glasscherven op hun plaats.

Draadglas
Draadglas is een glassoort waarin een draadraster verwerkt is. Hierdoor is het glas sterker en veiliger.

Kunststof glas

Kunststof glas is glas gemaakt van acrylaat of polycarbonaat en is 25 tot 250 maal sterker dan gewoon glas. Dit type glas wordt daarom vaak gebruikt in balustrades, balkons en trappen.

Normaal glas voorzien van veiligheidsfolie
Glas wat geen veiligheidseigenschappen heeft kan veiliger worden gemaakt door er veiligheidsfolie op aan te brengen. Dit is een snelle, minder ingrijpende manier om glas veiliger te maken. De veiligheidsfolie werkt tot op zekere hoogte hetzelfde als veiligheidsfolie wat in gelaagd glas is verwerkt. Breekt het glas, dan worden de scherven bijeen gehouden door de folielaag.

Bovenstaande glassoorten hebben verschillende isolatiewaarden en worden op zichzelf niet tot isolatieglas gerekend. Wel kunnen alle soorten veiligheidsglas gecombineerd worden met isolatieglas om op die manier comfort en veiligheid te combineren. Ook inbraakpreventie en brandveiligheid zijn hierbij gebaat.